Home

Museum ’t Coopmanshûs
Voorstraat 49
8801 LA Franeker
Tel. 0517-383905
E-mail: info@coopmanshus.nl

Doelstelling
De Stichting Museum ’t Coopmanshûs stelt zich ten doel het stimuleren van het kunstleven in het algemeen en in Friesland in het bijzonder op kunst- en (cultuur)historisch gebied, waaronder begrepen muziek en literatuur. De stichting ontvangt geen overheidssubsidies. Ze beoogt geen winst te maken en heeft de ANBI status, waardoor giften aftrekbaar zijn. Kijk voor meer informatie bij bestuur.

Huis en collectie
Het rijksmonument ’t Coopmanshûs (1746) is een van de mooiste huizen van Friesland. Het dankt z’n naam aan de bouwheer, de neuroloog Georgius Coopmans (1717-1800). Museum ’t Coopmanshûs geniet al sinds 1942 landelijke bekendheid. Het herbergde van dat jaar tot 2006 de collectie van de Franeker universiteit, die in 1585 werd opgericht en werd gesloten door Napoléon in 1811. Nu herbergt het Coopmanshûs de verzameling van de huidige bewoners, die zij over meer dan vijftig jaar verkregen uit familiebezit en door aankopen in binnen- en buitenland. In de diverse kamers op de begane grond, de keuken en de gang van 35 meter lengte zijn veel authentieke bouwelementen uit 1746 bewaard gebleven. Te midden daarvan kunt er nu een keur van prachtige schilderijen, meubelen en voorwerpen uit de 17de t/m 19de eeuw vinden en u een beeld vormen van het leven in de 18de en 19de eeuw in dit en soortgelijke huizen in Nederland. De prachtige keuken met z’n authentieke tegelwanden en betimmeringen geschilderd in ‘appelbloesem roze’ en lindegroen met een keur aan koper, tin, aardewerk en porselein is alleen al een bezoek aan het huis waard!

Rondleidingen

Bezoek aan Museum ’t Coopmanshûs weer mogelijk!

Groepen:
Rondleidingen zijn vanaf januari 2022 voor groepen weer op aanvraag (minimaal een week vooraf) mogelijk. Groepsgrootte minimaal 6 en maximaal 10 personen.

Aanvragen met omschrijving van de groep via: info@coopmanshus.nl

Individueel:
Op de laatste woensdagmiddag van de maanden januari, februari en maart* in 2022 wordt ook de mogelijkheid voor individuele bezoekers geboden om het huis te bezoeken. Aanmelding voor de rondleiding van 15.00 tot 16.00 uur minimaal een week tevoren.

De kosten voor de rondleiding bedragen € 6 per persoon.

*Respectievelijk op 26 januari, 23 februari en 30 maart

Toegang wordt alleen verleend aan personen die een Corona QR-code in combinatie met een ID-bewijs kunnen overleggen.

Om een indruk te krijgen van het interieur en collectie, klik hier

Huisconcerten
Er worden geen huisconcerten meer georganiseerd door de Stichting.
Hier vindt u een beknopt overzicht van alle tot nu toe
door de Stichting Museum ’t Coopmanshûs georganiseerde concerten.